Onze tips bij het aanschaffen van een occasion

14-04-2020 13:23
Onze tips bij het aanschaffen van een occasion-2020-04-14 13:23:30

Ook al heb je weinig verstand van auto’s en ben je technisch niet onderlegd, ook dan kun je eenvoudig een aantal belangrijke zaken controleren.

Bij de zoektocht naar een auto komt veel kijken. Een auto is een complex product, dus dat betekent dat er veel punten zijn om in de gaten te houden. Ook al heb je weinig verstand van auto’s en ben je technisch niet onderlegd, ook dan kun je eenvoudig een aantal belangrijke zaken controleren.

Buitenzijde       

Loop rustig een rondje om de auto heen. Staat de auto er schoon bij? Zitten er geen grote beschadigingen aan de Let wel; zeker bij een auto die al iets ouder is of iets meer kilometers heeft gereden geldt dat de auto niet in nieuwstaat zal zijn. Zo lang de gebruikerssporen maar in verhouding zijn tot leeftijd en kilometerstand.

Merk daarbij ook op of er voldoende profiel op de banden zit. Er zitten slijtage-indicatoren in het profiel van elke band. Als het profiel gelijk loopt met deze indicatoren is de band versleten en aan vervanging toe.

Kijk ook onder de motorkap of alle vloeistoffen netjes op peil zijn en let op een sticker waarop staat of en wanneer de distributieriem is vervangen. Is deze niet aanwezig vraag dan aan de verkopende partij wanneer deze vervangen moet worden, of dat de auto wellicht een distributieketting bevat. Deze hoeft normaal gesproken niet vervangen te worden.

Binnenzijde

Test in het interieur of alle knopjes werken en probeer uit of de airco goed koud wordt. Reparatie van deze laatste kan prijzig zijn. Controleer ook of de boekjes van de auto aanwezig zijn en wat er bekend is van de onderhoudsgeschiedenis.

Vraag ook aan de verkopende partij naar de historie van de auto. En weet dat een importauto absoluut niet een probleem hoeft te zijn, mits de historie maar bekend is.

Extra’s

Met een aankoopkeuring bij een onafhankelijke partij is eventueel het laatste beetje onzekerheid weg te krijgen. Hierbij wordt je auto grondig geïnspecteerd waardoor je niets over het hoofd ziet.

Tenslotte 2 clichés:

  • Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is dat ook vaak zo.
  • En het gevoel/eerste indruk van een auto en verkopende partij zegt vaak ook genoeg.