Is mijn auto aan een grote of kleine onderhoudsbeurt toe?

14-04-2020 13:40
Is mijn auto aan een grote of kleine onderhoudsbeurt toe?-2020-04-14 13:40:26

Het kan voorkomen dat er meerdere kleine(re) beurten achter elkaar plaatsvinden voordat de auto toe is aan een grote beurt.

Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld. Of een variant hier op: mijn auto heeft vorig jaar een grote onderhoudsbeurt gehad, dus nu een kleine?

Misverstanden

In veel gevallen is er nog steeds veel misverstand over het onderhoudsschema van een auto. De tijd dat de grote en kleine onderhoudsbeurt elkaar afwisselden ligt ver achter ons, maar deze gedachte leeft (begrijpelijk) nog steeds bij een grote groep mensen.

Sinds meerdere jaren is het onderhoudsschema echter variabel en verschilt deze per autofabrikant, model en soms zelf bouwjaar. Wat het er niet per se overzichtelijker op maakt. Immers, hoe kom je er nu achter aan welk onderhoud de auto toe is.

Nooit te veel of te weinig onderhoud

Een onderhoudsschema is altijd op basis van een kilometer- of een leeftijdsinterval. Dat wil zeggen dat een auto om een x-aantal kilometers onderhoud nodig heeft, en voor degene die niet aan de kilometers komen geldt het leeftijdsinterval. Zo krijgt een auto altijd tijdig onderhoud, of iemand nu veel rijdt of juist niet.

Omdat dus zowel de onderhoudsschema’s per fabrikant verschillen als ook de persoonlijke situatie (leeftijd en kilometerstand van de betreffende auto), moet de inhoud van een onderhoudsbeurt altijd persoonlijk vastgesteld worden.

Het kan dus voorkomen dat er meerdere kleine(re) beurten achter elkaar plaatsvinden voordat de auto toe is aan een grote beurt.

Het is dan ook raadzaam u goed te laten informeren over het nodige onderhoud van uw auto. Het niet volgen van onderhoudsschema’s volgens fabrieksvoorschrift kan leiden tot het vervallen van eventuele (fabrieks)garanties, tot tekort aan onderhoud (met alle gevolgen van dien) maar ook tot een teveel aan onderhoud.

Advies

Wij kunnen u precies vertellen hoe het fabrieksvoorschrift voor het onderhoud van uw auto er uitziet. Bij ons krijgt uw auto altijd het onderhoud dat nodig is, en dus nooit te veel of te weinig.

Is uw auto (binnenkort) toe aan onderhoud? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u precies wat nodig is.